donderdag 30 september 2010

Interview Andrew Bernard op congres productivity and internationalization: a micro data approach

Op het congres dat EZ samen met VU, CBS en ISS organiseerde was een van de key notes van Andrew Bernard. Ik had een leuke discussie met hem over de planet money podcasts en de rap over Keynes en Hayek die hij ook kende (zelf zoeken elders op de site).

Mejudice interviewde hem over zijn verwachtingen voor de handel.

vrijdag 17 september 2010

Gevaarlijk spul: The Geithner verdict

De toon in het het debat in de VS wordt steeds vijandiger ten aanzien van China en de vermeende manupulatie van de Yuan. Op vele niveau's in de Amerikaanse administratie klinkt nu een roep om maatregelen tegen vermeende wisselkoers mannipulatie van de Chinezen. Ook de adviseurs van Obama lijken mee te bewegen op deze politieke stroming getuige de opmerkingen van Geithner. Een gevaarlijke ontwikkeling voor de vrijhandel. Een Conflict tussen China en de VS zouden zeer grote gevolgen hebben.

donderdag 16 september 2010

dinsdag 14 september 2010

Grafisch: correlatie tussen markten

Zie hier de relatie tussen verschillende vormen van schuld. Interessant is de ontwikkeling van de Braziliaanse schulden ten opzichte van de EMBI (emerging markets bond index). Toen president Lula gekozen werd was er volgens de berichtgeving veel onzekerheid over zijn economische plannen. Men was bang dat het beleid van deze linkse president tijdens de recessie in 2002 tot een mogelijke crisis in Brazilië zou leiden. Dit zou de hoge risico opslag op de Braziliaanse schuld verklaren. Toen Lula plechtig trouw zwor aan de principes van "verstandig beleid" daalde de risico opslagen voor Brazilië weer. Dat was althans de main stream story.

Als we bewegingen van de Braziliaanse schuld of de schulden van opkomende markten echter afzetten tegen bijvoorbeeld triple A Amerikaanse schuld zien we een zeer vergelijkbare beweging. Welicht was er wel sprake van een bredere risico aversie die ertoe leidde dat de risico opslagen op schuld in 2002 opliepen. Dit zou kunnen komen omdat begin 2002 de omvang van de fraude bij Enron openbaar werd.
Er zijn dus meerdere verklaringen mogelijk als we het hebben over het succes van Lula om de financiële markten gerust te stellen.
Het geeft daarnaast te denken over de mogelijkheden als belegger risico's te diversificeren.