donderdag 29 april 2010

Griekseschuld krijgt hartaanval

Oranjelijn is rente op Griekseschuld (2jr), witte lijn de Engelse

woensdag 28 april 2010

Overheidsschuldencrisis en verzekeraars

De veenbrand die de Griekse overheidsfinanciën misschien veroorzaakt kan nog wel eens onverwachte slachtoffers maken. Op 15 april heeft de Europese Commissie pensioentoezichthouders overrulled die strengere kapitaaleisen aan pensioenfondsen wilde opleggen. Gevolg is dat de pensioenfondsen mogen werken met risicomodellen waarin staatsobligaties risicovrij zijn.....tsja

dinsdag 27 april 2010

Duitse banken Franse banken

Zou de reden achter de sterke steun van de Fransen voor het reddingsplan voor Griekenland liggen aan het feit dat Franse banken €75 miljard aan Griekse staatsoblogaties op de balans hebben staan? En dat een failliet van Griekenland Franse en andere Europese banken in een nieuwe crisis kan storten? In dat geval zouden ook de Duitsers het plan van harte moeten steunen daar hebben de banken €45 miljard aan Griekse staatsobligaties in de boeken. Dat is in potentie een stuk grotere schade dan de bijdrage van €8,4 miljard die de Duitsers aan (het eerste deel van) de redding van de Griekse overheidsfinanciën moeten betalen.

Grondstoffen
Er is wat aandacht voor de schaartste aan grondstoffen en opkomend "rescource nationalism". Ik zie ook risico's daar waar er maar 1 aanbieder van een schaars goed is, wat eventueel ook nog eens een staat kan blijken te zijn. Als je echter prijs en hoeveelheid tegen elkaar afzet blijkt dat zelfs van de hele zeldzame grondstoffen het aanbod nog wel op de prijs reageert.


donderdag 22 april 2010

EMU schuld

Normaal waag ik me niet aan politieke uitspraken. Dus ik quote gewoon: "Vanuit economische theoretisch perspectief zijn echter zowel de 60% EMUschuld norm als een schuld van 0% willekeurig. Dit geldt dus ook voor de hiervan afgeleide normen voor tekort."Aldus het CPB.

woensdag 21 april 2010

Nederlandse schuld 92% in buitenlandse handen

In economenland kijken veel mensen naar het bezit van Amerikaans schuldpapier. Daar wisselen Japan en China stuivertje om wie het meeste treasury bonds in het bezit heeft. Maar hoe zit het nu met de Nederlandse staatsschuld? in 2008 en 2009 werd voor 70 miljard aan nieuw schuldpapier door de staat uitgegeven. Het grootste gedeelte van deze schuld is gekocht door private partijen uit OESo landen. Het gaat hier dan om 50%. De andere 50% is gekocht door centrale banken van andere landen, vooral de centrale banken van Japan en opkomende economieën vergrootte hun bezit. In totaal werd 92% van de Nederlandse staatschuld de afgelopen 2 jaar verkocht aan buitenlandse partijen.

zaterdag 17 april 2010

2e openbare optreden Rijkman Groenink

Deze week nam Rijkman Groenink plaats op de bank van de UvA studievereniging Sefa. Dit in het kader van de zogenaamde "Room for discussion" sessies. In de lawaaierige centrale hal van de universiteit worden bekende mensen uit bedrijfsleven en politiek geïnterviewd door een student met iets te lang haar in een keurig suit-supplypak. Het type student waar Youp van 't Hek zich zo graag bier mee drinkt.
In deze setting gaf Groenink zijn 2e openbare optreden na de vijandige overname van ABN-Amro door het bankentrio. Groenink was "als van ouds" aldus verschillende media. Hij was vol zelfvertrouwen en nog steeds verbolgen dat zijn mooie bank te grabbel was gegooid. Verder hadden jan en alleman van alles fout gedaan en zou de ABN op eigen kracht een groot deel van de kredietcrisis hebben overleefd. Ook was het allemaal misperceptie over zijn bank. Onder zijn leiding was de bank concurrerend, helemaal niet duur en zeer winstgevend.
Ik ken de beste man niet, dus ik moet eigenlijk niet oordelen. Maar ik wordt er wel erg moe van. De staat heeft inmiddels 30 mrd in de gezonde bank van Groenink moeten pompen. RBS heeft naar eigen zeggen tientallen miljarden moeten afschrijven op hun deel van de ABN overname omdat er veel meer slechte risico's in zaten dan gedacht. Nu blijkt ABN ook nog het grootste slachtoffer te zijn van de fraude die Goldman Sachs heeft gepleegd, geen andere bank leed zoveel verlies op de Goldman producten (841 mln). Lees geen andere bank was zo dom zoveel slechte Goldman producten te kopen. Maar nee hoor, volgens Groenink heeft hij geen fouten gemaakt, was zijn bank de beste, waren er maar beperkt slechte risico's. Zucht.

donderdag 15 april 2010

woensdag 7 april 2010

Bedrijfswinsten 2010 & 2011

Het IBES (Institutional Brokers' Estimate System) verzamelt sinds 1987 op mondiaal niveau, voor 45.000 bedrijven in 70 markten de prognoses over de winstverwachting van bedrijven. In de ruim 20 jaar bleek dat in 8 van de 10 gevallen de prognoses te positief waren. Nu voorspellen ze een gemiddelde groei van bedrijfswinsten in 2010 met meer dan 30% en in 2011 met nog eens ruim 20%. Je kan er vergif op innemen dat deze voorspellingen bij die 80% te optimistische voorspellingen gaat horen (vooral voor 2011). Waarom? Belangrijke drijvende factoren achter sterke bedrijfswinsten/ afzetgroei vallen weg de komende jaren zoals: dalende balstingsdruk, consumptie van overwaarde eigen huis, dalende financieringskosten om er maar eens een paar te noemen.

maandag 5 april 2010

Realistisch versus behoedzaam scenario

Deze week zijn de heroverwegingswerkgroepen met mogelijke bezuinigingsopties gekomen. Lijvige werkjes, alles bij elkaar zo'n 1000 pagina's. De eerste stroom aan kritiek is al losgekomen. Ik ga me daar verder niet aan wagen. Een feit is echter dat als aan het begin van de kabinetsperiode voor het behoedzame groeiscenario was gekozen voor het opstellen van de kabinetsplannen in plaats van het realistische scenario, we nu structureel 6 miljard minder bezuinigingsopgave hadden gehad. M.a.w. de bezuinigingsopgave was 1/3e kleiner geweest.