woensdag 31 maart 2010

Sommige cijfers blijven leuk

In januari 2008 waren er wereldwijd 12 bedrijven met een tripple A rating. Tegelijk waren er 64000 triple A rated "structured finance products". Of de kapitaalmarkten waren wel extreem efficiënt is het distribueren van risico's naar de juiste partijen. Of je kan je afvragen waarom er niet wat meer mensen achterdochtig werden/ vraagtekens zette bij de kwaliteit van het functioneren van de kapitaalmarkten.

Offshoring van banen uit Nederland

Met Désirée van Gorp van Nyenrode deden we een onderzoek naar de offshoring patronen van Nederlandse bedrijven en hun intenties. Veel leuke resultaten, maar wat in het oog sprong van de media was vooral dat ook hoger opgeleide/beter betaalde werknemers geraakt worden. 38% van de verdwenen banen hadden een boven modaal inkomen. Aardig om het beeld eens te ontkrachten dat het vooral laag geschoolde werknemers zou treffen. Het plaatje klopt aardig met wat Bhagwati en Blinder er recenter over schreven. Verder leuk, een vrij groot aantal bedrijven zegt ook weer activiteiten terug te halen (17%). Het verplaatsen van activiteiten blijkt toch een lastiger spelletje dan gedacht voor vrij veel bedrijven.

Straus Kahn, tsja

IMF topman Straus Kahn zei in Boekarest: "Als de Europeanen niet snel reageren, zal binnen tien of twintig jaar de wedstrijd gespeeld worden tussen de VS en Azië en zal Europa aan de kant blijven''. Dit alles naar aanleiding van het Europees optreden rond Griekenland.

Waar zagen wij dit eerder?

De aandacht voor schuldposities van private bedrijven en staten neemt sterk toe de laatste tijd. Eerder schreef ik op deze blog over de balansrecessie waarbij de waarde van de schulden groter zijn dan de waarde van het bedrijf. Gevolg hiervan zelf mar lage rente lenen die bedrijven niets extra, investeren iets etc. Primaire proces wordt schuldaflossing. Een steeds grotere groep beleggers en economen erkent het bestaan van dit risico/probleem. In dat kader even dit geluid uit "de markt": Rolf Nuijens, director bij de Intermediate Capital Group, een van de leidende schuldbeleggers in Europa, denkt dat bedrijven die met een hoge schuld zijn opgezadeld straks van hun banken en hun private-equityeigenaren ook geen kapitaal meer krijgen voor investeringen. Dit omdat de schuld in veel gevallen hoger is dan de waarde van het bedrijf.

Dan nog antwoord op de vraag waar zagen wij dit eerder: Japan jaren '90 en op grote schaal.

dinsdag 23 maart 2010

Beter laat dan nooit

Al een tijdje had ik wat info over de groei in Nederland en Duitsland en het belang van met name China voor de groeicijfers die er nu geschreven worden. Ik kwam er alleen niet aan toe het te posten. Simpel gezegd komt het eropneer dat Nederland en Duitsland het laatste kwartaal 2009 nog in de krimp hadden gezeten zonder de Chinezen. Dit is knap omdat het aandeel van China (of Azië in de breedte) in de export van Duitsland en Nederland relatief beperkt is, zo rond de 10%. Het zegt dus veel over de sterkte van de economische groei in Azië op dit moment. De uitvoer naar die regio lag afgelopenj jaar gemiddeld zo’n 40% hoger dan een jaar eerder. Zelf met bescheiden belang in de totale uitvoer draag je dan toch lekker bij.

vrijdag 19 maart 2010

Vertraging op de blog

Eerst was ik op wintersport, toen lag internet eruit, en daarna had ik wat gezondheidsperikelen. Kortom weinig blogs de laatste weken. Maar vanaf heden gaan we het weer rustig opstarten.