maandag 26 oktober 2009

Brazilië trekt aan de handrem

In een poging de appreciatie van de Real te stuiten heft Brazilië een belasting van 2 procent op inkomende kapitaalstromen. Zo hoop het land zijn concurrentie positie ten opzichte van China enigzins overeind te houden. Ook hoop het land zo wat meer speelruimte te krijgen om zeepbellen in de nationale economie beter in de hand te houden. Ben benieuwd hoe dit spelletje uitpakt.

Kredietcrisis versus Savings and Loans crisis

De teller van failliete banken in de VS staat sinds dit weekend op 103 dit jaar. Gevolg is dat de middellen voor het Amerikaanse deposito garantiestelsel in de VS praktisch op zijn, $25 miljard verliet dit jaar al de pot.

103 failliete banken in een jaar, dit begint te lijken op het aantal faillisementen in 1992 tijdens de savings and loans crisis. Toen gingen er 120 banken failliet in een jaar. Lijkt me een target dat nog wel te halen valt dit jaar. Alleen wie krijgt er dan een bonus voor?

zondag 11 oktober 2009

Flexibele beloningen in de financiele sector

Gerrit Zalm zei het aardig:

Stel je volgt een poker speler en analyseert zijn winsten over de afgelopen paar jaar. Je komt erachter dat hij al een aantal jaar meer dan 4 miljoen heeft gewonnen. Dus je neemt het rationale besluit het in dienst te nemen om voor jou te pokeren tegen een vast salaris van 1 miljoen per jaar plus een opslag van 20 procent van de winsten die hij maakt.

Denk je nu dat de pokerspeler meer risico gaat nemen nu hij 1) niet meer met eigen geld speelt en de verliezen niet hoeft te compenseren 2) een variabel deel van de beloning krijgt?

Bedenk goed, dit voorbeeld is minder denkbeeldig dan het lijkt. In de city en op wall street was het heel normaal om een fixed income plus 20% variabel te krijgen.

vrijdag 9 oktober 2009

Opvallende statistiek

Misschien is wat we nu zien toch wat meer dan alleen maar een campingdipje.

Zowel op jaar- als ook op maandbasis is de kredietverleing aan bedrijven met ruim 24% gedaald. De verstrekking van nieuwe kredieten in augustus 2009 lag ruim 24% lager dan in augustus 2008. Ten opzichte van juli 2009 is de totale omvang van deze nieuwe kredieten bijna gehalveerd (-43,5%). Tegelijkertijd is de rente voor dergelijke leningen met een looptijd van meer dan een jaar in augustus met 11 basispunten gestegen. De omvang van nieuwe verstrekte leningen van meer dan 1 mln euro is t.o.v. juli jl. met 22% gedaald.

donderdag 8 oktober 2009

Een magische moment

Vanacht ergens is het gebeurd. De 3000 ste bezoeker heeft mijn blog bezocht.

woensdag 7 oktober 2009

De eeuw van Azie

Vandaag was op Nyenrode Kishore Mahbubani. Hij sprak over de opkomst van Azie. Azie is volgens hem de grootste profiteur van de Westerse vormgeving van het internationale handelssysteem. Globalisering zorgt voor enorme winsten in landen als China en India. Sinds deze landen de " westerse wijsheden" waaronder een vrije markt economie en investeringen in onderwijs en innovatie hebben overgenomen zijn de sprongen vooruit enorm.

Het overnemen van deze westerse lessen zorgt er volgens Mahbubani voor dat Azie zijn historische rol op het wereldtoneel terug krijgt. IN 2050 zal de mondiale top 4 bestaan uit China, India, de VS en Japan. Daarmee nemen de Aziatische landen weer de rol in die zij voor de Indusriele revolutie innamen.

Maar zijn deze grootmachten ook meteen de nieuwe leiders van de wereld? Nee luidde het antwoord van Kishore en de ook aanwezige Chinese ambassadeur in Nederland. Interne beslommeringen zullen China en India nog lang van een mondiale leidersrol afhouden. De prioriteiten liggen binnenlands. Verder merkte hij op dat het zwaartepunt van de wereldeconomie weleenswaar naar het Oosten verschuift; de spelers zijn nog steeds in belangrijke mate dezelfde als tien en twintig jaar geleden: de westerse multinationals.

Wat ik er zelf van heb opgestoken is dat na eerdere gesprekken dit jaar met Koo en Bhagwati Mahbubani de 3e Aziaat van enig statuur is die een grote voorstander is van globalisering en vrije markten. Het is ook de derde die met angst keek naar het afbrokkelende Westers draagvlak voor vrije markten. Vooral over de stemming in de VS was hij somber.

zaterdag 3 oktober 2009

Japan plus 1 procent

De nieuwe IMF world economic outlook kwam deze week uit. In de appendix staan ook de groeiramingen voor de periode tot 2014. Het IMF voorspeld geen scherp herstel na de crisis. Groei blijft beperkt tot een gemiddelde van 2,1 procent voor de VS en voor de EU. Wel is het rapport vol lof over de krachtige ingrepen die in de economie zijn gedaan.

Toen Japan in 1989-1990 door het slob ging na het barsten van hun asset bubbel, die met veel vreemd vermogen gefinancierd was, riep iedereen dat Japan de verkeerde aanpak koos voor het oplossen van zijn poblemen. Er werden geen grootschalige hervormingen doorgevoerd op de arbeids- en productmarkten. Banken werden niet adequaat gesaneerd.

Dat gezegd hebbende vind ik het toch best knap dat de Japanner hun economie toch redelijk overeind hebben weten te houden. De omvang van de problemen rond bubbel in Japan was ongeveer twee keer groter dan die in de VS. Schulden in Japans bedrijfsleven lagen 2 keer hoger dan in de VS in 2006, om maar eens iets te noemen. De aandelenbeurzen en huizenprijzen daalde meer dan 2 keer zo had dan we nu gezien hebben in de VS. De groei die de Japanners ondanks hun " gebrekkige aanpak" geboekt hebben in de jaren 90 ligt 1 procentpunt lager dan de huidige ramingen voor de groei voor VS en EU. De omvang van de problemen in de Japanse economie waren ook groter. Dat dot mij dan toch afvragen of de Japanners het niet stiekem toch redelijk gedaan hebben, of dat wij het minder goed doen dan we zelf graag willen geloven.